Skip to content

Intervju med Ida Pettersson Preutz som studerade på Textil form 2008-09

Nyckelviksskolan Ida Pettersson Preutz Textil form

Berätta om din bakgrund och hur du hamnade på Nyckelviksskolan.

Jag kom direkt från gymnasiets bild och formlinje i Lidköping till Nyckelviksskolan i Stockholm. Det var min syster som tipsade mig om skolan. Hon visste att jag var intresserad av måleri och textil och tänkte att Nyckelvikens textillinje skulle passa mig, vilket den gjorde.

Vad gör du idag? Berätta om vad du har gjort efter Nyckelviksskolan.

Idag jobbar jag som konstnär med fokus på textil och som frilansande mönsterformgivare för IKEA. Efter ett år på Nyckelviksskolan började jag på Konstfack – Textil där jag gick i fem år. Efter min masterexamen fick jag en praktikplats på IKEA of Swedens designavdelning i Älmhult. Där jobbade jag som mönsterformgivare i två år. Jag började sedan frilansa och har sedan dess arbetat som formgivare och konstnär.

Vad har utbildningen på Nyckelviksskolan betytt för dig? Vad har du tagit med dig från utbildningen där?

Året jag gick på Nyckelviken var ett av de roligaste åren i mitt liv! Jag lärde känna roliga och inspirerande människor, fick mycket nya vänner och framförallt fick jag utveckla mina idéer och kunskaper inom olika konstnärliga ämnen. Jag blev introducerad till textiltryck, som blivit den teknik jag huvudsakligen arbetar med i min konst.

Nyckelviksskolan Ida Pettersson Preutz Textil form

Har du något speciellt minne från Nyckelviksskolan?

Min klass är ett starkt minne. Vi blev en väldigt tajt grupp som hade kul och gjorde mycket tillsammans.

Hur ser framtiden ut för dig? Vad kommer du att göra om, säg, 5 år?

Om 5 år hoppas jag att jag har mycket frilansuppdrag där jag får jobba med mönster på olika sätt och att jag håller på och utvecklar nya idéer för mina lapptäcken som får åka runt på olika utställningar.

Bilderna är från min senaste utställning på Vandalorum i Värnamo sommaren 2023.