Skip to content

Intervju med Ivona Aileni som studerade på Arkitektur och design 2014-15

Arkitekt utbildad på KTH Arkitektur. Idag jobbar Ivona på ett arkitektkontor i Zürich.

Vad har du gjort idag?

Jag har tagit en promenad i vackra Zürich. Vattnet i sjön var som plåt och fåglarna på vattenytan var nästan gjutna i den. Har köpt ull i Gamla Stan här för att sticka en röd mössa och färg för att måla vykort. Plus att jag har kollat tysk TV för att lära mig tyska.

Nyckelviksskolan Arkitektur och design Ivona Aileni

Vad du har gjort efter Nyckelviksskolan?

Jag började studera Arkitektur på KTH och gick min kandidatutbildning där. Sen praktiserade jag i Stockholm på två kontor och kände lust för nya äventyr. Jag fick höra om en skola i Schweiz där jag sen åkte på utbyte. Den ligger i södra Schweiz, i Mendrisio där getterna springer runt och staden är som ettlitet kloster för arkitekter. Det var helt underbart! Gigantiska modeller som man kunde nästan krypa i!

Vad tog du med dig från skolan?

Känslan för material, att jobba med händerna och att se det rumsliga, inte bara det arkitektoniska. Att bli introducerad till så många olika ämnen är något jag verkligen har tagit med mig. Sedan Nyckelviksskolan ser jag inte arkitekturen enbart som arkitektur, utan alltid i relation till färg, form, scenografi, rörelse.

Vad har inspirerat dig på sistone?

Ångan som kom ut ur vattnet förra söndagen i Therme Vals av arkitekten Peter Zumthor. Den förvandlade alla ansikten till teckningar i rörelse.

Varför behövs utbildningar av Nyckelviksskolans slag?

För att de öppnar dörrar till så många nya vägar. Arkitekturutbildningen hand­ lär aldrig bara om ”linjer”. Konst aldrig bara om ”färger” och design aldrig bara om ”form”. Som nyckelviksstuderande lär du dig att ge akt på allt som gör dig till en bättre arkitekt, designer, konstnär eller hantverkare. Du stimulerar din upptäckarlust genom att testa det du är nyfiken men kanske osäker på, så att du sedan vågar ta dig ut och gå vidare med det du vill göra.