Skip to content

Intervju med Lena Johnsson som studerade på tvåårig yrkesutbildning till hantverkspedagog 2016-18

Berätta om din bakgrund och hur du hamnade på Nyckelviksskolan.

I tjugoårsåldern utbildade jag mig till keramiker och drömde om att gå på Nyckelviksskolan eller Capellagården, men jag fick barn och fokuserade på familj och min verkstad. Hade egen keramikverkstad något år, jobbade parallellt, läste olika enstaka kurser på universitetet och tappade successivt kontakten med leran. Min kreativitet gick på sparlåga, men puttrade under alla år.

Jag jobbade i många år som projektledare inom market research och jag gillade utmaningarna. Men när dagen kom då två tredjedelar blev uppsagda och jag var en av de som fick gå – då var jag inte ledsen. Jag visste att det var en chans, en möjlighet som jag inte fick missa.

Famlade runt, letade efter en ny inriktning och snubblade över en utbildning till hantverkspedagog. När jag läste igenom studieplanen kände jag att det var som hand i handske för mig. MEN ett litet problem seglade upp, utbildningen fanns bara på Nyckelviksskolan på Lidingö och jag har mina bopålar nerslagna i den skånska myllan. Stöd och pepp från när och kära och från Trygghetsrådet (TRR) fick mig ändå att söka in – och jag kom in!

Nyckelviksskolan Hantverkspedagog Lena Johnsson

Vad gör du idag? Berätta om vad du har gjort efter Nyckelviksskolan.

Jag gjorde min praktik på hemmaplan i Lund och bibehöll kontakten och jobbar nu som hantverkspedagog på Kulturcentrum Skåne. Jag jobbar även som cirkelledare, främst i keramik på ABF i Lomma. Jag har även haft kurser och workshops i andra hantverk.

Vad har utbildningen på Nyckelviksskolan betytt för dig? Vad har du tagit med dig från utbildningen där?

Utbildningen har betytt väldigt mycket för mig. Jag har väckt till liv och hittat tillbaka till min kreativitet som legat i träda i många år. Jag har fått självförtroende att testa, pröva nya konstformer, tekniker, material och hantverk och fått bekräftat att allt spännande händer i processen. Jag tog med mig en skissbok med blanka sidor till skolan och slutade utbildningen med en välfylld verktygslåda att hämta inspiration, idéer och kunskap från, lägg därtill erfarenheter som vi fick från alla samtal och reflektioner vi som klass och lärare hade. Jag har fått bra verktyg för att känna mig trygg i de pedagogiska situationerna och möta människor från olika målgrupper.

Nyckelviksskolan Hantverkspedagog Lena Johnsson

Har du något speciellt minne från Nyckelviksskolan?

Alla människor jag träffade på skolan: all personal, alla inspirerande och kunniga pedagoger och mina hantverkspedagogiska klasskamrater bär jag med mig som fina spännande möten. Mötet med leran, efter nästan 20 års uppehåll, blev en överraskande känslostorm! Att vistas i en så kreativ miljö som Nyckelviksskolan erbjuder är en ynnest att få uppleva.

Hur ser framtiden ut för dig? Vad kommer du att göra om, säg, 5 år?

Jag jobbar fortsatt med människor med kreativt skapande och fortsätter utvecklas som hantverkspedagog. Jag vill fortsätta utmana min kreativitet, handleda och öppna upp den kreativa världen för människor som inte tror sig kunna. Med spänning ser jag framåt.