Skip to content

Intervju med Linn Thomessen som studerade på Metallformgivning 2018-19

Berätta om din bakgrund och hur du hamnade på Nyckelviksskolan.

Jag kommer från en familj med mer akademiker och nästan utan någon kreativ själ, men jag själv har alltid haft en pensel i handen och smetade på färg på väggar och sedan på canvasen. Jag har alltid haft en ådra för att skapa saker, och blir lätt uttråkad när jag inte skapar.

Bildlektioner på grundskolan inspirerade mig till att söka till Estetiska programmet – bild och form på Södra Latins Gymnasium.

Året jag tog gymnasieexamen hade jag inte hunnit söka till någon högskola och fick tips om att söka till Nyckelviksskolan. Så hamnade jag där.

Nyckelviksskolan Metall - form och smycke Linn Thomessen

Vad gör du idag? Berätta om vad du har gjort efter Nyckelviksskolan.

Efter Nyckelviksskolan har jag studerat kandidatprogrammet i Industridesign på Designhögskolan vid Umeå universitet.

Vad har utbildningen på Nyckelviksskolan betytt för dig? Vad har du tagit med dig från utbildningen där?

Jag sökte till både Arkitektur och design och Metallformgivning och kom in på den senare Sedan hade jag turen att få utföra designprojekt i samarbete med Arkitektur och design.

Det blev ett bra utbildningsval då det gav mig en större bredd för vilka olika kreativa branscher som finns att söka sig vidare till, exempelvis industridesign. Utan utbildningen hade jag kanske inte sökt exakt det som jag sökte till. Utbildningen Metallformgivning gav mig god kännedom om produktion och hantverk i metall, CAD-redskap och modellering. Sedan fick vi också en massa andra kreativa verktyg: måleri, färglära, skissteknik och lermodellering, som varit användbart för mig även efter jag gått ut Nyckelviksskolan.

Har du något speciellt minne från Nyckelviksskolan?

Utöver det jag lärt mig från skolan så minns jag även mycket väl aktiviteterna som bedrevs efter på kvällarna efter undervisningen. Jag var med och anordnade kroki efter skolan, där vi tränade på att teckna tillsammans. Sen var jag också med i kören som fick äran att sjunga luciatåg runtom i skolan.

Hur ser framtiden ut för dig? Vad kommer du att göra om, säg, 5 år?

Jag ser mig själv jobba med UX (det vill säga designarbete som förbättrar användarnas upplevelse av en tjänst eller produkt) och produktdesign på en designstudio eller som en in-house designer i framtiden. Eventuellt kanske starta ett eget konsultföretag med ett härligt kreativt gäng.

Är det något annat du vill nämna i detta sammanhang?

Jag vill gärna tacka Nyckelviksskolan för allt stöd, de proffsiga och förstående lärarna, de spännande projekten och den härliga gemensamma kreativa miljö ni skapar. Nyckelviksskolan för mig har bara inte introducerat mig till arbetslivet, men också till vänner i alla olika kreativa branscher. Det är kul att kunna höra av sig till vilken gammal nyckelvikare som helst om man har en fråga om till exempel ett speciellt material eller om man bara vill ta en fika ihop. Jag har massor av fina, tokiga och magiska minnen med både lärare och elever.