Skip to content

Intervju med Mattias Grapenmark som studerade på Metallformgivning 2019-20 och Arkitektur och design 2020-21

Berätta om din bakgrund och hur du hamnade på Nyckelviksskolan.

Jag har alltid varit intresserad av att arbeta med mina händer och utveckla mina kreativa idéer. Innan jag sökte till Nyckelviksskolan gick jag estetiska programmet –  bild och formgivning på Järfälla gymnasium.

På Nyckelviksskolan gick jag i två år. Jag läste Metallformgivning och sedan Arkitektur och design. Jag fick lära mig olika tekniker, formgivning, smide och smyckestillverkning.

Vad gör du idag? Berätta om vad du har gjort efter Nyckelviksskolan.

Idag studerar jag som hantverkslärling, Guldsmed. Jag gör min lärlingstid hos guldsmed Eric Stark. Jag går mitt sista år som lärling och har fått en gedigen utbildning inom guldsmedsyrket.

Under min utbildning inom Metallformgivning på Nyckelviksskolan träffade jag min nuvarande kollega Hanna Eriksson. Tillsammans har vi startat vårt företag, GrapenmarkNoreé där vi arbetar som guldsmeder och stenfattare och tillverkar smycken utifrån vår egen design samt enligt våra kunders önskemål.

Nyckelviksskolan Mattias Grapenmark

Vad har utbildningen på Nyckelviksskolan betytt för dig? Vad har du tagit med dig från utbildningen där?

Utbildningen har betytt mycket för mig och mina framtida yrkesval. Innan Nyckelviksskolan visste jag inte riktigt vad jag ville utbilda mig till men efter mina två år på skolan var mitt sikte inställt på guldsmed, ett mycket roligt och utmanade yrke, där mina egna kreativa processer får ta form.

Har du något speciellt minne från Nyckelviksskolan?

Jag trivdes verkligen på skolan och i dess lokaler. Där fick jag möjligheten att prova på olika former av konsthantverk och formgivning. Jag har träffat många bra lärare som har inspirerat mig.

Hur ser framtiden ut för dig? Vad kommer du att göra om, säg, 5 år?

Om fem år, arbetar jag som guldsmed och jag har även tagit mitt gesällbrev. Vårt företag fortsätter att blomstra och ger oss möjlighet att omsätta våra kreativa tankar och idéer i praktiken och att vi kan leva fortsätta leva och verka inom hantverksyrket.

Nyckelviksskolan Mattias Grapenmark