Skip to content

Keramiska tekniker samt raku-, obvara- och svartbränning

Fredag 14 juni – söndag 16 juni samt onsdag 3 juli – torsdag 4 juli

Typ
Sommarkurs
När
Fredag 14 juni – söndag 16 juni samt onsdag 3 juli – torsdag 4 juli
Längd
5 dagar – i två block
Plats
Nyckelviksskolan, Lidingö (Stockholm)
Nivå
Nybörjare och erfarna
Kursledare
Christer Sundström och Rikard Palmquist
Pris
6 800 kronor (inkl material)
Antal platser
12

Du kan vara nybörjare eller delta för att få möjlighet att utveckla dina erfarenheter gällande specialleror, ugnsbygge, material och bränningsteknik.

Vi kommer under två dagar i kursblock 1 arbeta med tumning, ringling och skulpturbyggande med fokus på att två veckor senare bränna era alster i olika primitiva ugnar och bränningstekniker såsom raku, obvara och svartbränning.

I kursblock 2 kommer vi att bränna våra alster i rakuugnen. Raku är en teknik som härstammar från 1500-talets Japan. 

Rakubränning är en unik bränningsmetod där man bränner de glaserade objekten i en gasol eller vedeldad ugn till cirka 900-1000 grader. Man plockar då upp sakerna ur ugnen med en lång tång och ställer de i sågspån eller annat brännbart material , man får då en speciell krackelerande effekt på glasyrerna samt en sotad svart yta där man inte har täckt med glasyr.

Vi kommer även att visa hur man bygger en enkel vedeldad rakuugn. 

Vi kommer även att visa obvarateknik samt rökbränning.

Under kursblock 2 kommer vi att vara två lärare: Christer Sundström samt Rikard Palmquist.

KURSLEDARE

Christer Sundström

Christer Sundström har arbetat med keramiska bruksföremål sedan sin tid på Konstfack på 80-talet kombinerat med offentliga utsmyckningar i betong med mera. Han undervisar programmet Konst- och hantverkspedagogik på Nyckelviksskolan i ämnet keramik. Christers egen keramiska produktion utgår från den vedeldade traditionen, till exempel raku och anagama.

Rikard Palmquist
Hemsida

Rikard Palmquist är keramiker utbildad på Nyckelviksskolan samt på Danmarks designskole, på Bornholm, Danmark. Han jobbar med restauranger och tar fram unik keramik till dem i samarbete med kockar och krögare. Han har även ett stort intresse för japansk estetik och har under åren jobbat med att ta fram teskålar och tekannor till kännare över hela välden.

Material. Ta med dig.

Ta med arbetskläder samt keps eller mössa att skydda håret med om du har långt hår. Ta med kassar eller väskor för att kunna ta med färdiga produkter efter avslutad kurs.

Allt annat, lera, glasyr och verktyg finns på skolan.

Schema

Kursblock 1 pågår kl 10.00-16.30 med en timmes lunch.

Kursblock 2 onsdag 3 juli  10.00 – senast 20.00 (bränningarna tar tid och är svåra att tidsbegränsa så det kan bli långa dagar)

torsdag 4 juli  10.00 – senast 18.00

Frågor?

Vid frågor, mejla kurs@nyckelviksskolan.se

Allmän kursinformation Bokningsvillkor

Registrering

För att säkra en plats på kursen behöver du göra följande: Fyll i dina kontaktuppgifter. Godkänn också vår insamling av personuppgifter och att du har läst och godkänner våra bokningsvillkor. Betala handpenningen på 1 000 kr.
Det finns platser kvar på denna kurs.
Inte en giltig e-postadress
Stripe är en tredjeparts betallösning som gör det möjligt att ta emot swish- och kreditkortsbetalningar. Stripe följer de strängaste kraven på säkerhet i branschen.