Så söker du
På Nyckelviksskolan har vi sju olika ettåriga högskoleförberedande utbildningar (40 veckor) som du kan välja mellan. Här kan du också gå ett tvåårigt program i Konst- och hantverkspedagogik (80 veckor).
Hitta rätt utbildning Vilken behörighet behöver du? Ansökningsinfo1 Hitta rätt utbildning
2 Skapa en ansökan
3 Gör arbetsprover
Informationen gäller ansökan till våra utbildningar läsåret 2023-24. Antagningen är genomförd. I slutet av januari 2024 lägger vi ut ny information om att söka till våra utbildningar läsåret 2024-25.
Behörighet
Du som söker ska ha genomgått gymnasieskola, gymnasiesärskola, motsvarande utbildning eller kan på annat sätta bedömas kunna tillgodogöra dig utbildningen. Med samlade betygsdokument, kursintyg och arbetsintyg ska samtliga sökande styrka sin behörighet.
När du fyllt i och skickat ansökan på hemsidan får du ett mejl med inloggningsuppgifter till din sida för digitala arbetsprover. På denna sida styrker du också din behörighet genom att ladda upp betyg och intyg.
Om du är på väg att fullfölja dina gymnasiestudier, men inte hinner få ditt slutbetyg i tid, be då din skola att ordna ett intyg som styrker att du är studerande och snart är färdig med dina gymnasiala studier.
Ansökan
Ansökan 16 mars – 22 maj 2023
Ansökan gör du i ett digitalt formulär som når härifrån webbsidan och den ska vara inne senast måndagen den 22 maj kl 23.59.
Det går utmärkt att söka flera utbildningar samtidigt och visa samma grunduppsättning obligatoriska målningar och teckningar (inklusive teckningsuppgift) + extra obligatoriska arbetsprover för respektive utbildning.
Betala din anmälningsavgift senast 22 maj 2023
Anmälningsavgiften som täcker skolans administrationskostnader i samband med ansökan är 300 kronor för varje utbildning som du söker, och sätts in på bankgirokonto 5022-1803 eller swisha till nr 123-513 78 15 senast måndagen den 22 maj. Glöm inte att ange namn vid inbetalningen. Observera att vi inte betalar tillbaka anmälningsavgiften om den är inbetald och ansökan är inskickad.
Arbetsprover
Obligatoriska arbetsprover
- Obligatoriska arbetsprover senast 22 maj 2023
-
Fram till och med måndagen den 22 maj kl 23.59 kommer du att kunna ladda upp och uppdatera dina arbetsprover digitalt.
När du fyllt i och skickat ansökan får du ett mejl med inloggningsuppgifter till din sida för digitala arbetsprover samt betyg / intyg. Vissa mejlappar har hårt åtskruvade spamfilter och det automatiskt genererade mejlet kan blockeras av dessa mejlprogram. Har du inte inom ett par timmar fått mejlet med inloggningsuppgifter, kolla i din skräppost. Hör av dig till post@nyckelviksskolan.se om det inte finns något mejl där.
De obligatoriska arbetsproverna gäller för alla sökande:
– minst 3 målningar
– minst 5 teckningar, en av dessa fem är en obligatorisk teckningsuppgift på temat ”öppna ett skåp eller lucka i ditt kök och teckna”, se anvisning nedanFör att vi ska kunna bedöma din motivation, potential, ambitionsnivå och färdigheter behöver vi se lite olika sidor av dig. Om du visar arbetsprover som enbart innehåller det uttryck som du tycker mest om, eller det intresse du ägnar mest tid åt, kan det vara svårt för oss att bedöma din ansökan. Tänk på att en viss bredd i din ansökan hjälper oss att få en uppfattning om din färg- och formkänsla, seende och förmåga att kommunicera dina idéer. En av anledningarna till att vi har stor hjälp av att se de sökandes arbete med de obligatoriska uppgifterna är att vi får en inblick i hur den sökande ser, tänker och arbetar utifrån ett givet ramverk.
Tecknings- och målerimaterial
- Du väljer själv vilka material du vill teckna i, exempelvis blyerts, tusch, kol eller krita.
- Målerimaterial väljer du själv, till exempel olja, akryl, gouache, akvarell, pastellkrita eller sprayfärg
Ladda upp arbetsproven på din sida
Det är viktigt att du lämnar in rätt antal arbetsprover och att obligatoriska uppgifter är med. Annars räknas din ansökan som ofullständig och behandlas inte. Du får visa max 18 olika bilder, inklusive obligatoriska och frivilliga arbetsprover. Tillåtna filtyper är jpg och png. Varje bild får vara max 5 MB (när den är oöppnad).
Så fort du har laddat upp ett arbetsprov (alltså omedelbart) så har vi det, likaså med betyg / intyg. Det finns ingen spara- och skickaknapp på sidan för dina arbetsprover samt betyg / intyg.
- Obligatorisk teckningsuppgift
-
Öppna ett skåp eller lucka i ditt kök, teckna innehållet och en bit av skåpet eller luckan.
Teckna med blyerts på lite större pappersark, till exempel A3. Syftet med uppgiften är att visa hur du tecknar av en del av verkligheten genom att använda ditt seende (inte en fantasibild, inte teckna av ett foto och inte teckna i datorn).
Extra obligatoriska uppgifter till samtliga ettåriga utbildningar
När du söker till våra ettåriga utbildningar (på 40 veckor) – Färg, form och hantverk, Bild och grafisk form, Arkitektur och design, Textil form, Keramisk form, Metall – form, objekt och smycke samt Trä – form och design – behöver vi se extra obligatoriska uppgifter, se nedan.
Sökande till Konst- och hantverkspedagogik har ingen extra obligatoriska uppgift, förutom den obligatoriska teckningsuppgiften. Däremot kallas de flesta till intervju.
- Färg, form och hantverk
-
Tallriksmodellen
Bygg en maträtt och en tallrik av valfri form. Maträtten måste ha tre beståndsdelar.
Använd papper eller tunn kartong, tejp eller lim.
Färglägg inte verket, men däremot kan materialen ha olika färger och nyanser.
Teckna av maträtten på tallriken.
Fotografera maträtten på tallriken och fotografera även teckningen av den (du kan lägga samman fotona i en jpg- eller png-fil om du vill).
- Bild och grafisk form
-
Skapa en logotyp och grafisk profil till ett fiktivt tågresebolag
Hitta på ett nytt koncept och ett namn. Fyll i dessa meningar:
Det här bolaget anordnar resor som skiljer sig från andra genom att…
Det unika med tågen är…
I den grafiska profilen ingår att:
- formge en logotyp
- använda en färgpalett på max 4 färger
- välja teckensnitt
Visa den grafiska profilen (logotyp, färg) applicerad på saker som du anser är viktiga för företagets kommunikation (till exempel på tågen, påse eller väska och klädesplagg, muggar, brickor). Hitta på själv! Visa detta på max 2 stycken jpg- eller png-filer A3-format.
Visa din tanke- och skissprocess på ytterligare en jpg- eller png-fil i A3-format. Hur kom du fram till logotypen, typsnitten och färgerna?
- Arkitektur och design
-
Mellan fast och flytande – omklädningsrum vid offentligt badplats
Skapa ett omklädningsrum vid en offentlig badstrand som har formen av vatten. Du kan välja att inspireras av vågsvall, krusningar på vattenytan, isflak, strömvirvel eller annan vattenform. Bygg en modell i valfritt kartongmaterial som är minst 20 x 20 x 20 cm.
Behåll omklädningsrummets funktioner, såsom väderskydd, rumsindelningar, naturligt ljusinsläpp och möjlighet att hänga upp och lägga ifrån sig kläder. Men skapa en oväntad form som har en koppling till vatten, och som visar omsorg om människa och situation.
Fotografera din modell invändigt och utvändigt. Redovisa i 2 fotografier (du kan lägga samman dem i en jpg- eller png-fil om du vill).
Visa hur stort ditt omklädningsrum är samt var och hur det är placerat vid vattnet genom teckning och fotografi. Utgå från en riktig plats vid vatten. Gör 1 bildcollage, det vill säga använd ett foto (eget eller från nätet) från badplatsen och klistra in en teckning av ditt omklädningsrum i det fotot.
- Textil form
-
- Välj en detalj från din kropp, till exempel en fot, ett knäveck, ett öga… En spegel kan vara bra att titta i. Teckna av formen. Valfritt krita / penna / färg.
- Fotografera av skissen
- Nästa steg är att göra detaljen som tredimensionell form. Förstora, förminska eller välj naturlig storlek – du bestämmer själv. Skulptera, bygg och skapa med det material du tycker passar bäst. Förslag är kartong, tejp, textil, lim, garn med mera.
- Fotografera av din tredimensionella detalj från två håll.
- Ladda upp alla tre bilder till bland dina arbetsprover (du kan lägga samman dem i en jpg- eller png-fil om du vill).
- Välj en detalj från din kropp, till exempel en fot, ett knäveck, ett öga… En spegel kan vara bra att titta i. Teckna av formen. Valfritt krita / penna / färg.
- Keramisk form
-
Hur skulle du se ut om du var en byggnad?
Uppgiften är att tillverka en tredimensionell form där du beskriver dig själv som en byggnad. Använd återvunnet material, exempelvis papper, kartongmaterial, plast, metall samt tejp och lim. Färglägg inte verket, men däremot kan materialen ha olika färger och nyanser. Du får använda svart penna för eventuella markeringar.
Mått: minst 30 cm. Fotografera av byggnaden från två olika håll (du kan lägga samman fotona i en jpg- eller png-fil om du vill). Ge verket ett namn.
- Metall – form och smycke
-
Zooma in och välj en detalj av din kropp, till exempel ditt öga, ditt knä, din fot…. En spegel kan vara bra att titta i. Gör ett bärbart objekt inspirerat av denna detalj. Jobba med kartong och tejp. Storlek: minimum 30 cm. Tänk brett i hur något är bärbart och hur du kan jobba med materialen: riva, vika, skära, böja, klippa, elda.
Ange vilken detalj du har valt. Fotografera ditt verk i minst två bilder: en bild som visar hur objektet är bärbart och en bild på bara objektet. Du kan lägga samman fotona i en jpg- eller png-fil om du vill.
- Trä – form och design
-
En farkost åt den gränslöse optimisten!
Formge en farkost! Farkosten ska du kunna bära på kroppen eller snarare färdas i. Det betyder att du ska skapa formen av farkosten i en skala som förhåller sig till din kropp, din storlek. Formen av farkosten bygger du med enbart kartong eller wellpapp och packtejp, och dokumentera i stillbilder medan du “åker” med den.
- Dokumentera processen med en idéskiss som visar hur din farkost skulle fungera med åtminstone ett A4-papper (ett bilddokument i jpg- eller png-format)
- Dokumentera den färdiga farkosten med tre bilder: en närbild och två bilder med farkosten på kroppen
(du kan lägga samman fotona i en jpg- eller png-fil om du vill) - Beskriv kort var du ska åka och hur din farkost skulle fungera i bildbeskrivningen när du laddar bildfilen
- Materialbegränsning – kartong / wellpapp och packtejp
- Jobba i fullskala (skala 1:1), ej en skalmodell
- Konst- och hantverkspedagogik – intervjuer
-
Sökande till Konst- och hantverkspedagogik har ingen extra obligatoriska uppgift, förutom den obligatoriska teckningsuppgiften.
Däremot kallas sökande till detta program till intervju med utgångspunkt i prövning av de sökandes behörighet, skriftliga motiveringar samt arbetsprover. Intervjuerna hålls på Nyckelviksskolan under slutet av vecka 23 och början av vecka 24 (8–14 juni).
Frivilliga arbetsprover
Andra egna arbeten som du vill ha med som arbetsprover, utöver de obligatoriska, får vara utförda i valfritt material. Kanske vill du visa fler teckningar och målningar eller digitala arbeten eller kortfilmer. Tredimensionella arbeten – som smycken, keramik, möbler, kläder eller skulptur – visas som foton. Ange originalets mått, material och teknik.
Du får visa max 18 olika bilddokument inklusive de obligatoriska arbetsproverna. Varje bild får vara max 5 MB (när den är oöppnad).
Besked
Besked om antagning skickas per mejl runt 15-16 juni 2023. Vi lämnar inte på förhand besked per telefon.