Arkitektur och design

Längd
40 veckor (2024-08-19 – 2025-05-30)
Omfattning
Heltid (lärarledd undervisning alla vardagar 9.00-15.45)
Konst- och kulturutbildning (högskoleförberedande)
Lidingö (Stockholm)
Studieavgift
18 000 kronor per termin
CSN-berättigad

Utbildningen Arkitektur och design vänder sig till dig som vill jobba inom arkitektur, design, inredning, scenografi eller konst. Utbildningen ger en bred förståelse i designprocess och rumslig gestaltning. Den lägger stor vikt på att utveckla din konstnärliga förmåga och erbjuder därmed en bra grund för fortsatta studier både i Sverige och i utlandet.

Om utbildningen

Det här är en förberedande utbildning där praktiska uppgifter varvas med teori. Här lär du dig att kommunicera dina idéer genom skiss- och modellarbeten. Med hjälp av din föreställningsförmåga utvecklar du dina problemlösande färdigheter.

Du kommer att arbeta tredimensionellt med en rad tekniker och material som kartong, gips, betong, trä och textil. I teckning, måleri och skulptur tränar du seende, färg och gestaltning. Du möter också olika begrepp inom arkitektur och design som till exempel hållbar utveckling och kontext. Foto, digital bildhantering och presentationsteknik är också viktiga moment under läsåret.

Under året kommer du att jobba med flera olika kurser och projekt i skolans verkstäder och ateljéer. Du möter ett antal gästlärare som arbetar inom arkitektur och design, samtliga med egen verksamhet och ett par är också knutna till ledande högskolor inom olika yrkesområden. Tillsammans kommer vi att göra en rad studiebesök på arbetsplatser, gallerier och museer – allt för att öka upptäckarglädjen och ge impulser till nya tankar och idéer.

Information in English

Kristina Bength
Lärare i teckning och måleri / Utbildningsansvarig
Leo von Euler
Lärare i trä- och materialstudier
Filippa von Krusenstjerna

• Individen och gruppen 0,8 veckor
  • Orientering i konst- och designteori 0,8 veckor
  • Digital bildbehandling och fotografi 1,0 veckor

Läs om studieavgifter, studiemedel och stipendier!

Studieekonomi

Tidigare STUDERANDE berättar

Tiden på Nyckelviksskolan blev en möjlighet för mig att få börja fokusera mer på mig själv och mitt eget skapande igen.
Nyckelviksskolan Arkitektur och design Odd Åsberg
Arkitektur och design 2021–2022
Läs intervjun
Känslan för material, att jobba med händerna och att se det rumsliga, inte bara det arkitektoniska.
Arkitektur och design 2014–2015
Läs intervjun

Verkstäder

Modellverkstaden, Granvägen 3
Nyckelviksskolan skulpturateljé bak
Skulptur bak, Granvägen 1B
Nyckelviksskolan Konst- och hantverkspedagogik trä- och materialstudier
Träverkstaden vänster, Granvägen 3
Nyckelviksskolan textilateljén
Textilateljén, Granvägen 3

Elevarbeten

Vårutställningen 2024

Bilderna är från Arkitektur och designs utställning under Nyckelviksskolans vårutställning 17-19 maj där utbildningen visade måleri, arbeten i trä, skulpturer, teckningar, textiltryck, scenografiförslag, arkitekturmodeller, skisser, ritningar, experiment med mera.

Foto: Magnus Svensson